Disse tre punktene må du ikke glemme.

Etter lange dager på ski i påskesola og familiehygge på hytta, er det ingenting som er så godt som en deilig hjemmelaget lammemiddag. Da samles familie eller venner til hyggelige samtaler rundt bordet, akkompagnert av gode smaker og saftig kjøtt som smelter på tunga – akkurat slik vi liker det.

Da ønsker man selvfølgelig at lammet skal bli perfekt, og heldigvis trenger det ikke å være så vanskelig. Nøkkelen til en god lammemiddag ligger mye i forberedelsene, og dersom du følger disse tre rådene fra Freddy Holt som er kokk i TORO, er du på god vei til å få en uforglemmelig middag.

Fjern nøkkelbeinet
Det er mye godt du kan lage av lammekjøtt, og dersom du har bestemt deg for å gå for et lammelår i påsken har Holt et godt tips til deg som vil gjøre resten av matlagingen litt enklere.

I2128-Det store paskemåltidet

– Et lammelår inneholder noe som kalles nøkkelbein, som kan være vanskelig å skjære rundt. Når du kjøper låret kan du derfor spørre om de i butikken kan skjære ut dette nøkkelbeinet for deg. Da vil du kun sitte igjen med to rette bein i kjøttet, og det blir langt lettere å skjære i når du skal servere, sier han.

5155-Det perfekte påskelammet

Får du fjernet nøkkelbeinet før du begynner å tilberede lammet vil prosessen bli litt enklere. Dette kan du selvsagt også gjøre selv dersom du føler at du klarer det, men ikke vær redd for å spørre om hjelp i butikken.

Legg kjøttet i romtemperatur
Selv om kjøtt alltid skal oppbevares kaldt er det ikke ideelt å slenge det rett fra kjøleskap til stekeovnen. Ifølge kokken bør du derfor la kjøttet hvile en stund på kjøkkenbenken først.

– Det er en god regel å alltid la kjøttet temperere seg litt før det stekes. For at kjøttet skal bli mørt bør helst temperaturen i kjøttet stige så sakte som mulig. Tar du lammet rett ut av kjøleskapet og inn i ovnen vil det derfor kreve lengre steketid og lavere temperatur. Ved å legge det på benken i noen timer vil det øke noen grader i temperatur, og kan derfor stekes på litt kortere tid over høyere temperatur, og kjøttet blir mørt og godt.

Skal du steke lammet på formiddagen anbefaler han derfor at du tar det ut av kjøleskapet på morgenen. Her kan det ligge i romtemperatur og godgjøre seg mens dere er ute og tester skiføret.

Krydre en time før steking
Selv om lammekjøtt smaker godt i seg selv trenger det alltid litt krydder for å få frem de gode smakene. Her kan man selvsagt velge krydder etter smak og behag, men salt og pepper er alltid sikre vinnere. Det som derimot er viktigere å huske på, er at du krydrer til riktig tid.

– Du bør alltid krydre med salt og pepper én time før steking slik at saltet får tid til å trekke inn i kjøttet. Salt binder vann, men dersom du krydrer rett før du setter lammet i ovnen, vil saften trekke ut av kjøttet, og du risikerer at det blir tørt, forteller Holt.

Dersom saltet derimot får en times tid til å trekke inn, vil det sørge for at all den gode saften holder seg i kjøttet, og påskelammet blir mørt, saftig og godt.