Det finnes mer til lammelåret enn poteter og kål.

Kanskje er du mest begeistret for å ha tradisjonelt godt tilbehør til lammelåret, som kålrabistappe, poteter og grønnsaker, eller kanskje vet du bare ikke hva annet du kan ha til. Sannheten er at med lam er det ingenting å frykte, her har du en lang rekke muligheter. Er du klar for å prøve noe nytt i år?

Du trenger ikke engang endre særlig på måten du tilbereder lammet på, ved kun å endre på valg av krydder og tilbehør vil du gi deg selv en helt ny opplevelse.

Mange muligheter
– På høsten er mange grønnsaker i sesong, men på våren er det ikke like mange sesongvarer. Derfor er det mange som går for det samme tilbehøret til påskelammet som de bruker på høsten, sier Freddy Holt som er kokk i Toro.

Så hvorfor gjøre slik du alltid har gjort når det finnes så mange ulike variasjoner og kombinasjoner du kan prøve deg på? Både grønnsaker og poteter kan tross alt tilberedes på ulike måter.

Her er TORO-kokkens tre eksempler på hvordan du kan variere en lammemiddag:

Lam med løkkompott og Anna poteter

Løkkompott:
2 ss smør
3 rødløk
1 dl Nora solbærsirup
salt/pepper

Anna poteter:
1 kg poteter
2 dl smør, klaret
2 ts salt + ½ ts pepper

Slik gjør du: Start med å kutte rødløken i båter og fres dem i litt smør. Krydre med salt og pepper og hell over solbærsirup. Kokes noen minutter til den tykner, så har du ferdig løkkompott.

Skyll, skrell poteter og skjær dem i tykke skiver. Legg potetskivene lagvis i en stor form eller i ildfaste porsjonsformer. Krydre med salt og pepper og hell over klarnet smør. Tilberedes i ovnen på 180 grader i cirka 1 time, til potetene er møre gjennom. Sette formen på bordet eller vend dem ut av formen og legg dem på fat. Små former kan anrettes rett på tallerken.

Lam med spinat, tomat og fløtegratinerte poteter

4 tomater
1 ss brødrasp + krydder
1 kg poteter
3 hakkede hvitløkbåter
3 dl kremfløte
3 dl melk
1 dl revet gulost
salt og pepper
1 pk frisk spinat
1 sjalottløk
1 ss smør
salt og pepper

Slik gjør du: Ha hakket sjalottløk i varm panne med smør noen sekunder. Tilsett spinat og la det frese til spinaten faller sammen. Krydre med salt og pepper. Del tomatene i to og dryss brødrasp i blandet krydder på toppen. Disse skal stekes på samme temperatur som kjøttet i 3 min.

Skrell 1 kg poteter og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en kjele, tilsett 2-3 ts salt og ½ ts pepper. Ha de hakkede hvitløkbåtene om du ønsker hvitløk, og hell over kremfløte og melk slik at det dekker potetene. Kok opp under omrøring, skru ned og rør av og til. Etter drøye 10 min begynner det hele å tykne. Ha det over i en ildfast form, dryss revet gulost på toppen og stek potetene ved 200 °C på midterste rille i ca. 20 min, eller til de er gylne. Skjær det utsøkte kjøttet i skiver, server med ben. Ha grønnsaker, de fantastiske fløtegratinerte potetene og lammesaus til.

Lam med wokede grønnsaker og potetmos

Løk, squash og gulrot til woking
1 pk hjemmelaget potetstappe eller
500 g kokte poteter
4 ½ dl melk
2 ss smør/margarin
salt og pepper etter smak

Slik gjør du: Kok opp melk og smør. Tilsett posens innhold eller kokte stappede poteter. Kok opp under omrøring. Trekk kjelen tilside, sett på lokket og la den hvile noen minutter. Smak til med salt og pepper, og gjerne en fløteskvett om du har. Grønnsakene skjæres i passende store biter og wokes i en panne med olje.