Slik blir hyttemiddagen komplett

Påsken er ikke i gang før du sitter på hytta med fyr i peisen og kakao i koppen. Ingenting er som late dager i fjellheimen der familien samles til kortspill, skiturer med appelsin i sekken og en varm kaffe i solveggen. Men etter lange dager ute i aktivitet er det viktig å få i seg en god middag, og til påske må det selvsagt være lam.

Det er ikke alle hytter som har et fullmodent kjøkken, og det er ikke alle nærbutikker på fjellet som har det største utvalget. Men det er ikke dermed sagt at påskemiddagen trenger å bli en fiasko. Du kommer langt med litt forberedelse, og noen poser med TORO saus i skapet. Ja, for saus må du ha, men hvilke bør du egentlig velge?

Freddy Holt, hva gjor vi med sausenErstatt vannet med kraft
– Til lam er det to sauser jeg vil anbefale; enten Lammesaus med urter og rødvin, eller en klassisk sjysaus, sier Freddy Holt som er kokk hos TORO.

Lammesausen har en god smak av kjøtt, rødvin og urter som passer utmerket til lammekjøttet, men ifølge Freddy kan du ved hjelp av noen enkle triks også gjøre posesausen ekstra spennende. Ved å lage en grønnsakskraft som du kan blande inn i sausen vil du kunne heve smaken til nye høyder.

– Jeg pleier å lage en kraft i ovnen mens jeg steker lammet. Da har jeg gjerne i 2 hele løk, 4-5 hvitløksfedd, 4 gulrøtter, 7 desiliter vann og noen kvaster med urter – for eksempel frisk timian. Dette kan stå og godgjøre seg til kjøttet er ferdig, så bruker du denne kraften til å lage sausen med, i stedet for vann, forklarer han.

Grønnsakene du har brukt til å lage kraften på gir mye smak, men er rimelige i pris slik at du fint kan kaste dem etterpå. Ifølge Holt vil de nemlig bli svært myke og ikke egne seg særlig som tilbehør.

Erstatt vann i sausen med kraft fra en god grønnsakskombinasjon.

Erstatt vann i sausen med kraft fra en god grønnsakskombinasjon.

TORO Sjysaus

Det er ikke et uvanlig triks å tilsette kraft av kjøtt eller grønnsaker i sauser for å heve smaken, men de fleste av oss har ofte kraften i helt til slutt. Dersom du lager saus fra pose er dette derimot ikke den mest ideelle framgangsmåten.

– Det er viktig å huske på at også kraft er basert på vann. Så hvis du først rører ut sausen med vann og deretter tilsetter kraft, vil dette være det samme som å vanne ut sausen. Smakene kunne bli svakere. Jeg anbefaler at du i stedet for å bruke vann, heller bruker kraften som væske – da blir sausen full av gode smaker, forteller Holt.

TORO Sjysaus er også velegnet til å eksperimentere med, denne er tross alt ment å fungere som en base for egne sauser, og gir derfor mange muligheter.

– Sjysausen er en mer nøytral saus, og er også et godt valg til lam. Her kan du bruke fantasien og manipulere den etter eget ønske. Du kan tilsette stekesjy eller kraft, friske urter, eller kanskje litt rødvin. Lam fungerer også fint med litt sødme, så du kan også velge å røre inn litt mintgelé eller noe lignende.