Lammemiddagen blir ikke den samme uten.

Lam med tilbehør er kanskje et av påskens store høydepunkter. Da samles hele familien eller vennegjengen rundt bordet, og nyter god mat og drikke med gode historier og hyggelig selskap. Men det er ikke bare lammet i seg selv som gjør middagen til en smakfull opplevelse – tilbehøret er jo minst like viktig.

Kanskje har du noen favoritter du bare ha, eller kanskje liker du å prøve noe nytt. Uansett har du utallige muligheter, så det er ingen grunn til at tilbehøret skal bli kjedelig.

Populært med rotgrønnsaker
– I lammesesongen på høsten er det også mange grønnsaker som er i sesong, men på våren er det ikke så mange sesongvarer av grønnsaker. Derfor er det mange som går for det samme tilbehøret til påskelammet som de bruker på høsten, sier Freddy Holt som er kokk hos TORO.

Særlig populært er det å bruke rotgrønnsaker. Sellerirot, gulrøtter og kålrot er sikre vinnere som gjør seg godt til lam, og disse velger vi gjerne like godt til påskelammet.

– Noen ganger kan det enkle også være gode valg, og både brokkoli og blomkål gjør seg utmerket til lam. Asparges er heller ikke å forakte – og den kan også være et fint valg i vårsesongen, forteller han.

– Både gulbeter og rødbeter smaker utmerket til lam. Og disse kan du enten legge i ovnen sammen med lammelåret den siste delen av steketiden, eller du kan lage det ved siden av. Dersom du lager kraft i langpannen med lammet vil jeg anbefale at du lager grønnsakene ved siden av.

Særlig rotgrønnsaker gjør seg godt til lam, men det er helt og holdent opp til kokken å avgjøre.

Særlig rotgrønnsaker gjør seg godt til lam, men det er helt og holdent opp til kokken å avgjøre.

Få ingredienser – mange muligheter
Selv om du velger det samme tilbehøret som du pleier, er det fortsatt muligheter for å gjøre noe nytt. Grønnsakene kan tross alt tilberedes på ulike måter. De kan bakes i ovnen, moses eller kokes – her er det bare å bruke fantasien. Også potetene kan gjøres spennende, de trenger jo ikke nødvendigvis være kokte. Også disse kan bakes i ovnen, stekes i båter, fløtegratineres, eller brukes til å lage en deilig potetmos, eller du kan droppe potetene helt og gå for ris eller couscous denne påsken.

– Noen kan synes at det er en litt stram smak på lammekjøtt. Da kan det være ypperlig å kompensere med noe søtt i tilbehøret. Jeg har selv pleid å lage karamelliserte grønnsaker som gjør seg svært godt til lam, forteller Holt.

Dette lager du enkelt ved å skjære grønnsakene i terninger og koke de litt til de er møre. Så lager du en lysebrun karamell av vann og sukker, rører inn en smørklatt og har grønnsakene oppi. Karamelliserte epler tilfører både syrlighet og sødme, og er Freddys favoritt.

– Tyttebærsyltetøy og mintgelé kan også brukes ved siden av for å tilføre sødme til lammet. Eller du kan velge å røre ut litt mintgelé i sausen, anbefaler han.

Ja, for selv TORO Lammesaus, sjysaus eller rødvinssaus kan eksperimenteres med. Her kan du for eksempel tilsette friske urter, eller du kan lage din egen kraft og bruke denne i stedet for vann.