Les ekspertens tips.

For at lammemiddagen skal bli fabelaktig, trenger du god tid og godt krydder. Samt et steketermometer.

I Norge er vi så heldige å ha tilgang til lammekjøtt i verdensklasse, og med noen enkle forberedelser skulle alt ligge til rette for en nydelig påskemiddag. Mange nordmenn tar påskeferien på hytta, og der er kanskje ikke kjøkkenet like stort og velutstyrt som hjemme. Freddy Holt, kokk og produktutvikler hos TORO, har en løsning på dette:

– Lammeskank. Det er veldig enkelt å lage. Alt du trenger er en kjele til skanken, og en kjele til poteter og grønnsaker. Det er en enkel måte å lage en fantastisk lammemiddag, sier han.

Freddy Holt har bred erfaring innen matfaget. Da han jobbet i ferskvaredisk fikk han mange morsomme historier fra kunder som hadde brent seg på påskemiddagen, bokstavelig talt.

For stort

– Hele lammelår kan ofte være for store for en vanlig stekeovn. Mange har oppdaget det for seint og stått der på påskeaften med et lammelår de ikke fikk brukt. Derfor passet jeg alltid på å spørre kundene om jeg skulle skjære av beinet på lammeåret for dem, mimrer Holt.

Han anbefaler derfor å bruke en lammestek i stedet for et helt lår med bein.

– Den er lettere å skjære opp, tar mindre plass og er lettere å ta med seg, for eksempel på hytta, sier han.

En skikkelig lammestek er lett å skjære opp, og fungerer ultimat til påskegrillingen.

En skikkelig lammestek er lett å skjære opp, og fungerer ultimat til påskegrillingen.

Riktig kjernetemperatur

Noe av det viktigste for å få en perfekt stekt lammemiddag er at kjøttet får riktig kjernetemperatur.

– For meg er den perfekte temperaturen på lammesteken rundt 60 grader. Det er også viktig å huske på at kjøttet trenger ca 20-30 minutters hviletid etter steking, og at hele lår trenger lenger hviletid enn en benfri stek.

Er det riktig å pakke kjøttet inn i folie mens det hviler?

–Ja da unngår du at kjøttet ikke blir kaldt. Men det er veldig viktig å huske på at folien blir som en stekeovn og at kjøttet blir liggende og ettersteke. Hvis du vil ha en rosa stek, er det bedre å ta ut kjøttet allerede på 55 grader, sier Holt.

Stek på lavere varme

Den danske kokken og kokebokforfatteren Rune Kalf-Hansen sverger til lav steketemperatur når han lager lam.

– Da blir alt kjøttet ferdig stekt på samme tid, sier han til godt.no.

De fleste oppskrifter med lam anbefaler å bruke hvitløk, sitron, timian og rosmarin. Har du noen hemmelige kryddertriks i ermet for å heve smaken på kjøttet, Freddy Holt?

– Nei egentlig ikke. Jeg synes du oppsummerte det bra der. Bruker du noen av de smakene du nevnte nå, kan ikke påskemiddagen bli annet enn vellykket, sier han.